Dette, i kombinasjon med det mest avanserte utstyret som finnes på markedet, gjør oss i stand til å hjelpe ditt barn med å bevare synet gjennom hele livet. Med små øyne følger stort ansvar!
Synet kan være hovedårsaken til nedsatt lese- og innlæringsvansker hos barn. Har barnet nedsatt syn, vil det anstrenge øynene å følge med. Godt og uanstrengt syn gjør det lettere å konsentrere seg.
Den eneste obligatoriske undersøkelsen av synet for norske barn i dag finner sted på fireårskontrollen.
Et barn har ingen forutsetninger for å vite hva godt syn er, de har ingen ting å sammenlikne med. Som forelder har du ansvar for å passe på synet til barnet ditt. Mistenker du at barnet ditt kan ha dårlig syn anbefaler vi på det sterkeste at du tar turen innom Interoptik for en synstest for barn.
Om barnet ditt vil få plager eller konsentrasjonsvansker som følge av synet, er ikke så lett å kunne forutse som foreldre. Derfor er det så viktig å ta en synstest i forbindelse med at de begynner på skolen. Det kan være avgjørende for om barna får en god skolestart – og mange viktige år fremover. Det synes vi at vi foreldre skylder barna våre å gjøre. Vi har synstester som er spesialtilpasset for barn.
Tegn på dårlig syn hos barn
- Hodepine
- Anstrengt og sliten i øynene
- Lukker eller holder over det ene øyet
- Sliter med konsentrasjonen
- Unngår nærarbeid som lesing, skriving, nettbrett
- Myser eller sitter med rynket panne
- Holder bøker, eller nettbrett tett opp til ansiktet
- Bytter om på bokstaver, ord eller hele linjer ved lesing
- Vanskeligheter med å henge med i timene
Nærsynthet hos barn
Barn kan falle utenfor både sosialt og i skoleundervisning med synsfeil. Husk å også ta de yngste med til synsundersøkelse for å oppdage eventuell langsynthet eller nærsynthet.
Som foreldre bør man følge med på barnas syn. Det er absolutt ingen garanti for at lærere eller helsesykepleier på skolen fanger opp synsfeil hos barn. I norsk skole finnes det ingen systematisk, obligatorisk kontroll av øyne. Derfor ligger hovedansvaret hos foreldre etter fireårskontrollen.
Les også: Nye briller bremser nærsynthet hos barn
Hjemmetest av synet
For å sjekke barnas syn, prøv å dekke til barnets øyne hver for seg for å se om barnet merker at det ser ulikt på de to øynene. Dere kan også spørre barnet om det ser tåkete eller uklart av og til. Ta likevel barnet med til en synsundersøkelse hos en optiker, for å sjekke om barnet er langsynt eller nærsynt. Da er dere på den sikre siden.
Ti prosent av norske barn trenger synshjelp
En undersøkelse utført av Høgskolen i Sørøst-Norge viser at rundt ti prosent av barn mellom syv og femten år har behov for briller, kontaktlinser eller synstrening. Synsfeilene må oppdages og behandles, ellers kan det medføre alvorlige konsekvenser.
Langsynte og nærsynte barn kan velge å unngå fritidsaktiviteter og kan få problemer på skolen. I enkelte tilfeller kan barn gå gjennom mange skoleår uten å ha fått med seg grunnleggende kunnskap om lesing og skriving.
Om du mistenker at barnet ditt er nærsynt finnes det tegn du kan se etter
Les også:
- Advarer mot dårlig syn hos barn
- Hvordan vet du helt sikkert?
- Aktive barn? Ha ekstra briller parat!
- Øyevettregler før skolestart
Symptomer på nærsynthet:
- Uvanlig kort lese- eller skriveavstand.
- Holder gjenstander svært nær.
- Sitter nær TV-en. Les også: Tips til foreldre med barn som ser mye på skjerm
- Problemer med å gjenkjenne ansikter og skilt på avstand.
- Dulter bort i ting (dørkarmer, bord etc.).
- Problemer med avstandsbedømmelse, f.eks. å ta imot en ball eller helle i et glass saft.
- Myser når de skal se på ting på avstand, f.eks. TV eller kino.
- Kan virke klumsete.
Langsynthet hos barn
Blir barnet ditt fort trett av skolearbeid eller dulter mye borti kanter? Da bør du gå til synsundersøkelse. Rundt ti prosent av norske barn mellom syv og femten år har behov for briller, kontaktlinser eller synstrening. Det viser en undersøkelse utført av Høgskolen i Sørøst-Norge.
Barn som ser dårlig kan få problemer på skolen og miste grunnleggende kunnskap om lesing og skriving. I tillegg kan langsynte eller nærsynte barn oppleve utfordringer under fritidsaktiviteter, og av og til holde seg unna sosial omgang utenom skolen. Mangel på initiativ og lek med andre kan være tegn på uoppdaget synsfeil.
Sjekk barnas øyne
I den norske skolen er det ingen systematisk, obligatorisk kontroll av synet. Etter fireårskontrollen ligger hovedansvaret for å fange opp barnas eventuelle synsfeil hos foreldrene.
Et godt råd er å dekke til barnets øyne hver for seg, for å se om barnet merker at det ser ulikt på de to øynene. Man kan også spørre barnet om det hender at de ser tåkete eller uklart. Likevel er det ikke sikkert at barnet klarer å redegjøre for seg. Det aller sikreste er å ta med barnet til en synsundersøkelse, og få undersøkt synet ordentlig.
Flest langsynte
De aller fleste norske barn med synsfeil er langsynte. Langsynthet kan være vanskeligere å oppdage enn nærsynthet. De kan se bra, men må anstrenge seg mye for å holde synet skarpt, spesielt på objekter som er nære. Hvis barnet blir urolig eller har kort utholdenhet ved lesing eller leksearbeid, kan det være et tegn på langsynthet.
Tegn på langsynthet:
- Blir fort urolig eller trett av nærarbeid som lesing og lekser.
- Myser eller rynker pannen ved nærarbeid eller ved bruk av f. bøker og nettbrett.
- Dulter bort i ting, dørkarmer, bord etc.
- Problemer med avstandsbedømmelse, å ta imot ball, helle i et glass og liknende.
- Kan virke klumsete.
- Ser dobbelt.
Små eller moderate synsfeil vil ikke alltid vil gi utslag i synlige tegn, men kan stadig være en belastning for barnet. Det sikreste du kan gjøre for å finne ut om barnet er langsynt eller nærsynt er å ta med barnet til en synsundersøkelse.
Det passive øyet hos barn
Enkelte barn har dårligere syn på det ene øyet enn på det andre. Dermed vil kroppen ubevisst benytte det ene øyet, som har minst synsfeil, mer enn det andre øyet. Dette gjør at enkelte barn ikke utvikler skarpsynet slik det bør, samsynet blir også redusert.
Det er viktig at dette oppdages og behandles så tidlig som mulig. Helst før barnet begynner på skolen. I de fleste tilfeller er det da mulig å oppnå et tilnærmet normalt samsyn.
Skjeling hos barn
Skjeling kan ofte løses med briller. I noen tilfeller vil det også være nødvendig å trene øynene til å øke samsynet. Hos barn skjer dette vanligvis ved å ha lapp over ett av øynene. Det er viktig å starte tidlig med en slik behandling. Synstrening kan også benyttes.
Mange gutter sliter med fargesynet
Norge er et av landene i verden med høyest forekomst av dårlig fargesyn – hele 8% av gutter og menn er rød-grønn fargesvake. Helsesykepleier på skolen kontrollerer ikke rutinemessig lenger barnas fargesyn, og derfor er det mange foreldre som ikke vet at barnet er fargesvakt. Når barnet ikke vet det selv, hender det at de ikke får med seg alt på skolen, og kan også oppleve å føle seg dum.
Fargesvake barn kan gå glipp av undervisning
Fargesvakhet varierer i alvorlighetsgrad fra person til person. Mange barn og unge har problemer på skolen fordi verken lærere, foreldre eller de selv vet at de oppfatter farger feil.
Mye av undervisningen i skolen i dag forutsetter at man kan tyde fargekoder. De som har en sterk grad av rød-grønn fargesvakhet kan slite med å tyde rød skrift på en grønn tavle. Mange vil i tillegg ha problemer med å tyde kart kodet med duse fargenyanser.
Dersom barnet selv ikke kjenner til sin egen fargesvakhet, vil barnet kanskje tro at han eller hun er dum som ikke forstår. Det kan være tøft for barnet å ikke se forskjell på to fargenyanser, samtidig som læreren forteller at det er en forskjell. Undervisning med bruk av farger gir større risiko for å sette guttene utenfor.
Les også:
Utfordringer for en fargesvak
Det er genene som avgjør om man blir fargesvak – i Norge i dag er det 190 000 menn og 10 000 kvinner. Norges Optikerforbund kan forklare deg litt mer om fargesvakheter i sin informasjonsfilm:
Alle skolebarn bør undersøke synet
Vi i Interoptik anbefaler at barna tar synsundersøkelse i forbindelse med skolestart. Slik sikrer vi at barnet har de beste forutsetningene for å få med seg alt på skolen. I en spesialtilpasset synstest for barn, inngår testing av fargesynet. Det er enkelt å finne ut om man har en fargesvakhet, og alle optikere kan undersøke fargesyn.
Kilde: Norges Optikerforbund
Spesialtilpasset synsundersøkelse for barn
veil. pris 990,-