Som autorisert helsepersonell får våre optikere mange spørsmål knyttet til dette, det gjør også fastlege Kaveh Rashidi. Her har han delt flere av dem med oss.
Flytere er nesten alltid harmløse, derfor er det ikke alltid nødvendig med behandling. For noen er tilstanden plagsom og forstyrrer synet. For disse finnes det behandlingsmetoder hos øyelege som vil redusere flyterne.
Hvis du får flytere sammen med andre øyesymptomer som lysglimt, kan det være tegn på annen sykdom. Da er det viktig å oppsøke helsepersonell raskt, slik at den underliggende sykdommen kan behandles.
Les også om: Bakre glasslegemeløsning
Generelt sett skal man være forsiktig med kortisonsalve på øyelokket, fordi huden er tynn og kortisonsalver kan skade huden. I tillegg er det fare for å få kortison over på selve øyet når man smører øyelokket. Det skal med andre ord være gode grunner til å ta risikoen.
Grå stær har mange årsaker. Alder og gener er, med god margin, de vanligste årsakene. Når man snakker om en sammenheng mellom kortisonpreparater og grå stær, er risikoen størst ved tablettbehandling, og ikke kortvarige kurer med salver som er vanlig på huden.
Uansett: Langvarig bruk av kortisonpreparater skal alltid gjøres i samråd med lege, og da vurderer man risikoen av bivirkninger opp mot fordelene av behandlingen.
Ja, graviditet og amming kan forårsake tørre øyne på grunn av hormonelle endringer. Hormonene kan påvirke tåreproduksjonen og kvaliteten på tårene, noe som kan føre til tørre øyne. Et tips er å bruke øyedråper uten konserveringsmiddel for å holde øynene fuktige i slike faser av livet. Om det ikke blir bedre når graviditet og amming er over bør man oppsøke optiker eller lege.
Les også: Øynene påvirkes av graviditet
Barn bør bruke solbriller med UV-beskyttelse for å beskytte øynene mot solskader. Sjekk at solbrillene er CE- merket. Sollys kan skade øynene, spesielt hos barn, da deres øyne er mer sårbare. Det er viktig å velge solbriller som passer barnets ansiktsform og å sikre at de er komfortable å bruke. Og ja: Det kan være vanskelig å få det til, men det er verdt kampen.
Led-masker er generelt trygge hvis de brukes riktig med øyebeskyttelse. Særlig infrarøde masker har blitt populære, og den strålingen kan skade øynene uten riktig øyevern. Det er viktig å sikre at masken ikke forårsaker trykk eller irritasjon på øynene. Hvis du opplever noen ubehag eller problemer, bør du konsultere en øyelege for råd. Men du kan få skader lenge før symptomene dukker opp, så husk å beskytte øynene.
Laseroperasjoner for synsfeil vil, som ved alle kirurgiske prosedyrer, ha en viss risiko for bivirkninger. Det kan være tørre øyne, infeksjoner eller at resultatet ikke blir godt nok. For noen er fordelene også store, og da kan risikoen være verdt å ta. Her må det individuelle vurderinger til. Det er viktig å konsultere en kvalifisert øyelege for å vurdere risiko og fordelene med laseroperasjon, og hvis du blir tilbudt billige behandlinger i utlandet ville jeg ha vært svært skeptisk.
Isotretinoin kan forårsake permanent skade i glandler som bidrar til å fukte øynene. Da kan man få kroniske tørre øyne. I slike tilfeller er det ofte nødvendig å bruke øyedråper og salve regelmessig for å holde øynene fuktige og komfortable. Noen optikere tilbyr varmebehandling og utklemming av kjertlene som kan hjelpe. Tørre øyne kan heldigvis lindres, så ikke vær redd for å oppsøke hjelp hos kvalifisert helsepersonell som optiker eller lege.
Botox kan lindre symptomer på leamus ved å slappe av muskler som kan bidra til å lukke øyelokket. Men det er på ingen måte en standard behandling, da leamus stort sett er ufarlig, kortvarig og lite plagsomt. Det kan, som du sier, være nyttig å finne ut av årsaken. Kan det for eksempel være koblet til stress eller søvnmangel?
Det anbefales å gå til kontroll hos optiker hvert år for å sikre at synet er stabilt og for å oppdage eventuelle øyeproblemer tidlig. Som 43 åring vil du etter hvert begynne å få litt andre styrkebehov ved nærarbeid. Har du plager fra øyet skal man selvfølgelig oppsøke hjelp tidligere.
Det er ingen garanti mot grå stær, og alder er den viktigste risikofaktoren. En faktor vi ikke kan bremse. Men det er fire klassiske råd for å forebygge: Solbriller, mosjon, et sunt kosthold og å stumpe røyken.
I tillegg kan slag mot øyet, og mye alkohol bidra til tidligere utvikling av sykdommen. Heldigvis er det veldig god behandling å få, så hvis du har plager kan både optiker og lege raskt finne ut av det og hjelpe deg
Ja, å fokusere på noe lenger unna kan hjelpe med å avlaste øynene og redusere slitenhet på øyet. Det er også et godt råd å følge 20-20-20-regelen: Hvert 20. minutt, se bort fra skjermen og fokusere på noe 20 fot (6 m) unna i 20 sekunder. En slik pause-regel er nok godt for muskler og ledd også, slik at du kommer deg opp og rister litt på kroppen. Men man må selvfølgelig kjenne litt på det, noen kan ha glede av å ta pauser hyppigere for eksempel. Andre trenger en tilpasset pc-brille. Synes du skjermen er plagsom, så spør en optiker.
Les også: Hva er tretthet i øynene?
Øyehelse henger sammen med resten av helsen, så som vanlig: En balansert kost etter rådene til helsemyndighetene og fysisk aktivitet er viktigst. Skjermen er ikke i seg selv skadelig, men overdreven bruk er problematisk. Så slik som resten av livet: Alt med måte.
Her finnes det ikke ett svar som passer for alle, og dine øyne må derfor vurderes individuelt. Laseroperasjoner for synsfeil har noe risiko, men det kan linsebruk også ha - spesielt hvis man ikke bruker dem riktig.
Med andre ord: Begge alternativer er trygge, og du må finne ut hva som er passe for deg.Tja, det spørs hva du mener med farlig. Det går stort sett greit, men du øker risikoen for små skader og å overføre bakterier og virus fra hendene og over på øynene. Det er sjelden krise å gni seg i øynene, men hvis du ikke har rene hender eller kan unngå det er det best.
Ja, det kan stemme. Tårekanalene kan blokkeres eller slå seg sammen over tid, noe som kan føre til problemer med tåredrenasje. Dette kan heldigvis behandles. Hovedsymptomet pleier å være tørre øyne, og det er uansett en god årsak til å oppsøke optiker eller lege.
Det er ikke vanlig at disse medikamentene gir synsproblemer. Men en betydelig andel av bivirkninger av medikamenter lærer vi av å se hvordan det går med pasienter. Så hvis du mistenker bivirkninger skal du melde fra, enten til legen din og helst også til www.melde.no.
Synet endrer seg med alderen, og regelmessige kontroller kan hjelpe med tidlig oppdagelse av problemer som grå stær, grønn stær, aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD) eller andre øyesykdommer. Men øyelege er nok ikke nødvendig uten at det er en god årsak, man skal ikke gå forebyggende til øyelegen.
Du kan oppsøke en optiker, eller fastlegen, hvis du opplever noen endringer i synet eller har bekymringer om øyehelsen. Begge kan henvise til øyelege ved mistanke om øyesykdom.
Det er dessverre ingen tvil om at alder er en risikofaktor for mange øyesykdommer, så det er lurt å ha lav terskel for å oppsøke helsehjelp.
Ja, god blodsukkerkontroll og regelmessige øyeundersøkelser kan hjelpe med å forebygge øyeskader som diabetisk retinopati. De beste rådene mot diabetes er også de beste rådene for øynene dine. I motsetning til hvordan det pleide å være, er det nå helt normalt å leve med godt syn hele livet når man har diabetes.
Ja, det er viktig å beskytte barnas øyne mot sollys for å forebygge skader som solforbrenning av hornhinnen eller økt risiko for øyesykdommer senere i livet. Velg solbriller som passer barnets ansiktsform og er komfortable å bruke. La dem velge selv, så de blir glad i brillene. Prøv å ta på solbrillene mens barnet sover i vognen eller bæremeisen, så vil barnet lettere ønske å ha på solbriller. Husk også solhatt og parasoll, og pauser fra solen.
Små og ufarlige rifter kan være overraskende smertefulle, da øyet er full av nerveender. Smerte etter en rift på øyet kan variere, men det er vanligvis bedre innen noen dager. Hvis smerten varer, forverres eller du får nye plager, bør du konsultere fastlege eller optiker for å sikre at det ikke er noen komplikasjoner. Ved behov vil optikeren henvise deg direkte til øyelege.
Dette kan ha mange ulike årsaker. Oppsøk lege eller optiker. Om det er akutt og smertefullt bør du oppsøke lege raskt.
Synet kan endre seg under amming på grunn av hormonelle endringer. Det kan være best å vente til hormonene har stabilisert seg etter ammingen, men om det er store forandringer i forhold til tidligere er det fint å gå til optiker så du har oppdaterte briller og ser godt.
Det er ingen tydelig sammenheng mellom synsundersøkelse og regnbuehinnebetennelse. Så mest sannsynlig er dette en tilfeldighet.
Ja, gjentatte regnbuehinnebetennelser kan føre til synsproblemer hvis de ikke behandles riktig. Derfor er det viktig å oppsøke hjelp hvis du har røde øyne, sløret syn, tåkesyn, smerter eller andre plager. Og ta behandlingen fra øyelegen på alvor.
Ja, enkelte ingredienser i vippeserum kan være skadelige. Spesielt en gruppe stoffer som heter prostaglandiner kan føre til skade. Ikke alle produkter har disse stoffene. Hvis man kjøper vippeserum fra nettbutikker som Temu og Alibaba øker risikoen for å få produkter med skadelige stoffer.
Som student med keratokonus kan du tilrettelegge for en lettere hverdag ved å bruke tilpassede linser eller briller som kan hjelpe med å forbedre synet. Det har de siste årene kommet flere gode linser på markedet som er laget for keratokonus.
Operasjon av øynene kan også være aktuelt for å rette den underliggende sykdommen. Det kan også være nyttig å tilpasse undervisningen ved å få forelesninger i forkant, bruke tekniske hjelpemidler for å overføre presentasjoner til din egen PC, og sikre at lokale har gode lys- og lydforhold.
Det anbefales å gå til kontroll hvert- eller annethvert år avhengig av alder og hvor stabilt synet er for å sikre at synet er optimalt og for å oppdage eventuelle øyeproblemer tidlig. Både syn og øyehelse kan endre seg raskt. Jeg synes du skal spørre den som sjekket synet ditt sist om når det er på tide med en ny sjekk, de vet best hva akkurat du trenger.
Les også:
Ja, det er vanlig å se små svarte prikker i lysomgivelser, som ved sollys på snø. Dette er vanligvis harmløse, men hvis de forstyrrer eller er ubehagelige, bør du snakke med en optiker eller lege for å sikre at det ikke er noen underliggende problemer.
Sensitive øyne kan lett bli irritert av sollys, vind eller andre faktorer. Noen gode råd er solbriller med UV-beskyttelse, øyedråper for å holde øynene fuktige og unngå å gni eller klø øynene. Er det likevel plagsomt, kan lege eller optiker ta en sjekk av øynene.
Ja, permanent tette tårekanaler kan behandles. En øyelege kan lage en ny kanal for tårene. Men det er ikke nødvendigvis beste løsning, så her burde du bli sjekket av lege for å få riktig vurdering.
Både briller og linser er trygge, gode løsninger. Det viktigste er at tolvåringen er i sentrum og får velge det som gjør at hun føler seg komfortabel og glad. Noen føler at linser gir mer frihet enn briller, for eksempel i form av aktivitet og man får et videre synsfelt. Men linser kan være litt krevende for barn, og brukes de feil kan det føre til infeksjoner. Så lenge man får god hjelp og støtte fra optiker vil det gå bra.
Les også: Kan barnet ditt bruke kontaktlinser?