Xanthelasma årsaker og symptomer
Alle kan få Xanthelasma, men du er mer sannsynlig å få det hvis du:
- er kvinne
- er av asiatisk eller middelhavsavstamning
- røyker
- er overvektig
- har høye nivåer av fett (f.eks. kolesterol) i blodet
- har høyt blodtrykk
- har diabetes
- er mellom 30 og 50 år
Du vil vanligvis finne xanthelasma på ett eller begge øvre øyelokk, rundt den indre øyekroken og nærmere nesen. Du kan også finne dem vokse på ett eller begge nedre øyelokk. Du kan også gjenkjenne xanthelasma på noen av følgende egenskaper:
- De kan være flate eller hevede flekker eller ujevnheter
- De er gule til oransje i fargen
- De har veldefinerte kanter
- De er vanligvis ikke smertefulle eller kløende
- Når de først dukker opp, vil de ikke forsvinne uten behandling
- De har en tendens til å holde seg i samme størrelse eller bli større over tid og kan også formere seg
- De kan smelte sammen og danne større klumper
Xanthelasma - diagnose
Hvis du har nye vekster, spesielt rundt øynene, er det alltid viktig å snakke med legen din slik at de kan stille en riktig diagnose og gi deg riktig behandling.
Legen din vil kunne diagnostisere xanthelasma ved å fysisk undersøke vekstene rundt øyet. De kan også sjekke lipidnivåene i blodet ditt eller gjøre andre tester for å se etter potensielle underliggende helseproblemer.
For noen mennesker kan xanthelasma være et tidlig tegn på hjertesykdom. Det kan være et tegn på at kolesterol bygger seg opp i blodårene dine. Dette kan føre til at et hardt, klebrig stoff kalt plakk dannes i arteriene dine, som til slutt vil blokkere blodstrømmen. Dette kan forårsake hjertesykdom, hjerteinfarkt eller hjerneslag.
Behandling av Xanthelasma
Når de først dukker opp, vil ikke xanthelasma forsvinne av seg selv. De har en tendens til å holde seg i samme størrelse, men blir også ofte større. Selv om disse kolesterolhudene på øyelokket og under øynene ikke er skadelige, ønsker mange å få dem fjernet fordi de ikke liker hvordan de ser ut.
Det er flere alternativer for fjerning av xanthelasma, inkludert:
- Kjemisk peeling: Et kjemikalie påføres veksten som brenner den bort.
- Tradisjonell kirurgi: En enkel prosedyre hvor xanthelasma fjernes med et lite blad.
- Laserfjerning: En mindre invasiv versjon enn tradisjonell kirurgi som bruker laser for å kutte vekk veksten.
- Kryoterapi: Xanthelasmaen fryses av ved bruk av ekstrem kulde som flytende nitrogen.
Behandlinger kan forårsake arrdannelse eller endringer i hudfarge. Xanthelasma kan også komme tilbake etter å ha blitt fjernet. Dette er spesielt vanlig hos personer som har høyt kolesterol.
Slik kan du forebygge Xanthelasma
Mange tror at xanthelasma rundt øynene og på øyelokket er forårsaket av genetiske problemer med høyt kolesterol. Rundt halvparten av personene som har xanthelasma har forhøyede kolesterolnivåer og halvparten har normale kolesterolnivåer.
Uansett kan styring av kolesterolnivået gjennom kosthold og livsstilsendringer ha en positiv effekt på xanthelasma. Noen effektive livsstilsendringer er:
- Tren daglig: Sikt på 30 minutter noen ganger i uken.
- Slutt å røyke og begrense alkoholinntaket: Det er best å slutte å røyke og drikke helt hvis du kan, ellers prøv å moderere deg.
- Juster kostholdet ditt: Begrens mengden mettet fett du spiser. Disse finnes vanligvis i smør, stekt og fet mat.
Legen din kan hjelpe deg med å finne de riktige måtene å håndtere kolesterolet ditt på. De kan også foreskrive kolesterolmedisiner eller anbefale alternative behandlinger.