Er uhellet ute vil du få lyssensitive øyne, det vil føles behagelig å være i et mørke rom. Smerten lindres med smørende dråper, salve og smertestillende tabletter. Som for eksempel Paracet.
Snøblindhet forekommer ofte i forbindelse med skiturer, eller båtturer. Sveising uten beskyttelsesbriller er en annen vanlig årsak, og er grunnen til at snøblind også blir kalt sveiseblind, eller sveiseblink. Har du blitt snøblind, og symptomene ikke går over på to døgn bør en optiker eller øyelege undersøke for infeksjon. Er øyet infisert vil det være behov for antibiotika.
For å forebygge bør du alltid bruke godt dekkende solbriller av god kvalitet når du er ved sjøen og snøen. Husk også beskyttelse ved sveising og solarium. Symptomene viser seg 6-12 timer etter at du har vært utsatt for det sterke lyset, da ofte om kvelden eller natten.
Les mer: Slik tar du vare på øynene dine i påskesolen
Symptomer på snøblindhet
- Sterke smerter i øynene.
- Tårene renner.
- En følelse av sand eller rusk på øyet.
- Plagener som blir verre når du er i lyse omgivelser.
- Røde øyne.
- Sterke muskelsammentrekninger i, og rundt øyet.
Hva bør jeg gjøre om jeg blir snøblind?
- Unngå skarpt ly Bruk solbriller – selv inne. Smertene vil forverres i lyse omgivelser.
- Kontakt optiker eller legefor en undersøkelse av øynene dine. Både optikere og leger kan farge øynene dine med et gult stoff som viser om det er sår på hornhinne, og eventuelt hvor på hornhinnen sårene er.
- Optiker eller lege kan også gi deg antibiotika-øyendråper. Disse hindrer at det setter seg bakterier i de små sårene som det ultrafiolette lyset har laget.
- Det er også vanlig å få øyendråper som hindrer spasmer (muskelsammentrekninger) i og rundt ø Dette demper smertene og hjelper deg å slappe mer av. Ulempen er at synet blir dårlig i omtrent ett døgn, fordi øynene ikke lenger kan fokusere.
- Etterkontroll – har du fortsatt plager etter ett døgn, må du oppsøke lege på nytt.