Forskjellige varianter av fargeblindhet
Det finnes ulike typer fargeblindhet. De vanligste variantene inkluderer:
- Rød-grønn fargeblindhet: Dette påvirker rundt 1 av 12 menn og rundt 1 av 200 kvinner. Personer med denne typen fargeblindhet har problemer med å skille mellom rødt, gult og grønt, og kan forveksle farger som rødt med svart, eller ha problemer med å skille ulike nyanser av lilla fra blått.
- Protanopia og deuteranopia: Disse er underkategorier av rød-grønn fargeblindhet, der enten kjeglene for å oppfatte rødt lys (protanopia) eller grønt lys (deuteranopia) mangler eller ikke fungerer som de skal.
- Blå-gul fargeblindhet: Dette påvirker mindre enn 1 % av både menn og kvinner. Personer med denne typen fargeblindhet har problemer med å skille mellom blått og grønt, samt mellom gult og rødt.
- Achromatopsia eller monochromacy: Dette er en sjelden tilstand der en person ikke kan skille mellom farger i det hele tatt, og vil se alt i gråtoner.
Slik blir du testet for fargeblindhet
Det finnes enkle tester som en optiker kan utføre for å sjekke om du er fargeblind. Den viktigste testen kalles Ishihara-fargetesten, som innebærer å se etter skjulte tall i forskjellige fargede flekker. Det er også mulig å teste for fargeblindhet ved hjelp av DNA, spesielt hos babyer og småbarn før de kan snakke.
Å leve med fargeblindhet
Fargeblindhet er en livslang tilstand uten kur, men det er mulig å tilpasse seg etter tilstanden i hverdagen. Personer med fargeblindhet kan oppleve utfordringer med å skille visse farger, men det finnes tilpasningsmuligheter som god innendørsbelysning og spesiallinser for å hjelpe med å skille farger bedre. Det kan også være nyttig å bruke mobilapper eller tilgjengelighetsinnstillinger på nettsteder for å identifisere farger.
Selv om fargeblindhet kan påvirke hverdagen, kan tilpasninger og bevissthet om egen tilstand legge til rette for et normalt liv. Tidlig diagnose kan hjelpe med å tilpasse seg raskere, spesielt for barn i skolealder.