For mye tid foran skjermer gjør ikke bare barn late, men øker også faren for nærsynthet. Stadig flere norske barn blir nærsynte og for mye tid innendørs er blant hovedårsakene.
Forskning viser at barn og unge som er lite utendørs har 2-3 ganger høyere risiko for å bli nærsynte. Barn som leser og titter på en skjerm i mer enn 30 minutter har større sannsynlighet for å utvikle nærsynthet enn barn som tar hyppige pauser.
- Nærsynthet er i ferd med å bli et sofagris-syndrom blant barn. Selv om nærsynthet kan korrigeres med briller eller linser må vi huske at det følger både yrkesmessige begrensninger og økt risiko for øyesykdommer med nærsynthet, sier Olaug Skrøppa, optiker og fagsjef i Interoptik.
Optikere oppfordrer derfor foreldre til å bremse nærsynthetsutviklingen ved å aktivere barna utendørs. La de leke med det de synes er gøy, og få dem gjerne til å fortelle om hva de opplever. Gjør det til en hyggelig vane at barna beskriver under middagen hvilke morsomme leker de har holdt på med.
Amerikansk forskning viser at for hver ekstra time barn tilbringer ute ukentlig, reduseres risikoen for å utvikle nærsynthet med to prosent.
Arv, færre utendørsaktiviteter og økende grad av lesing og nærarbeid, øker sjansen for å utvikle nærsynthet.
– Når barn leker utendørs sørger vi for at de trener øynene til å se på ulike avstander. Dermed påvirkes synsfunksjonen positivt, sier optiker Olaug Skrøppa hos Interoptik.