– Jeg synes det er skummelt at man kan gå rundt med sykdommer på øyet uten å merke det, så jeg fikk meg en aha-opplevelse når optiker oppdaget det hos meg, forteller Kjerstin Bjørk.
Kjerstin, som er i førtiårene, fikk diagnosen glaukom for et par år siden. Typisk for sykdommen er at den har få eller ingen merkbare symptomer. Bortsett fra ved akutt glaukom hvor trykket inni øyet blir svært høyt, eller ved at sykdommen har kommet så langt i utviklingen at det er utviklet store synsfeltutfall, som du da oppdager selv. Derfor er det så viktig å gå jevnlig til synsundersøkelse for å avdekke sykdommen tidlig.
Oppdaget på rutinekontroll
Den aktive damen fra Lier har brukt linser siden tenårene. Hun var på en av sine jevnlige rutinekontroller hos Interoptik Optika i Drammen, da optiker Christine Hægstad oppdaget noe unormalt på det ene øyet hennes.– Da jeg tok bilde av netthinnen til Kjerstin med Optomap-kameraet vårt, oppdaget jeg en spesiell blødning på synsnerven som ikke skal være der. Jeg bad henne derfor om å komme tilbake for ny kontroll to uker senere, og da viste det nye bilde av øyet hennes at blødningen var borte. Men jeg oppdaget forandringer på netthinnen nær synsnerven som kunne være tegn på glaukom. Derfor henviste jeg henne til øyelege for videre sjekk og utredning, forklarer Hægstad.
Fakta om grønn stær
Grønn stær (glaukom) er en fellesbetegnelse på en gruppe øyesykdommer som stort sett utvikler seg langsomt og kjennetegnes ved synsnerveskade og bortfall av synsfelt. Glaukom kan lede til tap av synsfunksjon, og er den tredje viktigste årsaken til blindhet i verden* Skader som allerede har oppstått lar seg dessverre ikke reparere.
Er du over 40 år bør du ta en kontroll hvert 2. år. Under en synsundersøkelse hos optiker kan du finne ut om du trenger oppfølging for grønn stær.
* Kilde: Norsk Glaukomforening
Unge kan også få grønn stær
Diagnosen til øyelegen var at Kjerstin hadde normaltrykks grønn stær. Det vil si at trykket i øyet hennes er helt normalt, men likevel var noe av synsnerven ødelagt. Det er mer utfordrende å oppdage enn ved høytrykksglaukom, som er mer vanlig å oppdage. – Kjerstin er egentlig ikke i den typiske målgruppen for å få glaukom, fordi hun er ung, men unge mennesker kan også få øyesykdommer. Derfor er det viktig å undersøke øynene nøye for å oppdage øyesykdommer – selv om du bare er i 40-årene, sier Hægstad.
Utvidet synsundersøkelse med optomap
Holder sykdommen i sjakk med øyedråper
Hvis sykdommen får utvikle seg, vil synet svekkes over tid og kan føre til blindhet. For å holde sykdommen i sjakk, er det viktig å komme tidlig i gang med behandling. Derfor gav øyelegen beskjed om at Kjerstin måtte begynne med øyedråper, som er den vanligste behandlingsformen av glaukom, umiddelbart.
– Jeg drypper nå øynene mine daglig. Det skal gjøres omtrent til samme tid hver dag. Øyedråpene skal jeg fortsette med ut livet, mest sannsynlig – men det er en bagatell for å holde sykdommen i sjakk og beholde synet, sier Bjørk.
Fått familie og venner til å sjekke øyehelsen
Selv om bestemoren til Kjerstin fikk grønn stær i høy alder, hadde hun ikke tenkt at det var risiko for at hun selv skulle få det. Hun er derfor veldig glad for at det ble avdekket tidlig, siden det handler om å forhindre bortfall av syn. – Jeg har derfor fått flere venninner til å gå til optiker for å få undersøkt seg. Moren min og søsteren min har også undersøkt øynene, uten at det har vært noe funn, men alle tar nå på sykdommen på alvor og er mer bevisste rundt øyehelse – og det er bra, forteller Bjørk.
Symptomer på grønn stær
- Ofte ingen symptomer før sykdommen har kommet langt.
- Noen kan få øyesmerter og et hardt og ømt øye.
- Gråsyn i utkanten av synsfeltet er også vanlig.
- Lysømfintlighet og hodepine kan forekomme
Finn din nærmeste Interoptik-butikk
Synet er ditt vindu mot verden, og det du ser vekker ofte følelser.
Små og store øyeblikk fester seg på netthinnen og skaper minner for livet. Med enkle grep kan du beskytte og ta vare på øynene dine, og det starter med en synsundersøkelse.